Ce antibiotic se ia pentru infectie urinara?

Infectia urinara este o afectiune comuna care poate afecta sistemul urinar, inclusiv vezica urinara, uretrele, rinichii si ureterele.
Ce antibiotic se ia pentru infectie urinara?

Infectia urinara este o afectiune comuna care poate afecta sistemul urinar, inclusiv vezica urinara, uretrele, rinichii si ureterele. Una dintre metodele de tratament eficiente pentru infectia urinara este administrarea de antibiotice. Aceste medicamente ajuta la combaterea bacteriilor care cauzeaza infectia si reduc simptomele neplacute.

Tipuri de infectii urinare

Infectiile urinare pot afecta diferite parti ale tractului urinar si pot varia in severitate. Cele mai frecvente tipuri de infectii urinare includ:

 • Cistita – infectia vezicii urinare;
 • Uretrita – infectia uretrei;
 • Pielonefrita – infectia rinichilor;
 • Uretritele si cistitele sunt infectii urinare inferioare, iar pielonefrita este o infectie urinara superioara, mai severa.

Factori de risc pentru infectia urinara

Infectiile urinare pot afecta atat femeile, cat si barbatii, dar sunt mai frecvente la femei. Anumiti factori pot creste riscul de a dezvolta o infectie urinara, inclusiv:

 • Sexul feminin – femeile au o uretra mai scurta, ceea ce faciliteaza patrunderea bacteriilor in tractul urinar;
 • Raporturile sexuale – actul sexual poate favoriza patrunderea bacteriilor in tractul urinar;
 • Igienizarea necorespunzatoare – o igiena necorespunzatoare a zonei genitale poate favoriza multiplicarea bacteriilor;
 • Menopauza – schimbarile hormonale din timpul menopauzei pot creste riscul de infectie urinara;
 • Anumite anomalii anatomice ale tractului urinar – cum ar fi uretra scurta sau obstructia uretrala;
 • Sistemul imunitar slabit – persoanele cu sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la infectii urinare;
 • Calculi renali – pietrele la rinichi pot provoca blocarea tractului urinar si favoriza infectiile.
Vezi și:  Câte zile de concediu medical poate acorda medicul de familie

Ce antibiotice se folosesc pentru tratamentul infectiei urinare?

Tratamentul infectiilor urinare implica, de obicei, administrarea de antibiotice. Medicul va alege un antibiotic specific in functie de tipul si severitatea infectiei, precum si de sensibilitatea bacteriilor la antibiotice.

Unele dintre antibioticele frecvent utilizate pentru tratamentul infectiei urinare includ:

 • Nitrofurantoina – actioneaza impotriva bacteriilor care cauzeaza infectii urinare;
 • Sulfametoxazol/trimetoprim – combinatia dintre aceste doua medicamente poate fi eficienta impotriva unor bacterii cauzatoare de infectie;
 • Ciprofloxacina – este un antibiotic din clasa fluorochinolonelor, care poate fi utilizat in cazuri mai severe sau rezistente la alte antibiotice;
 • Amoxicilina/acid clavulanic – acesta este un antibiotic cu spectru larg, potrivit pentru anumite tipuri de infectii urinare.

Administrarea corecta a antibioticelor

Pentru a asigura eficacitatea tratamentului, este important sa urmati intotdeauna indicatiile medicului si sa respectati schema de administrare a antibioticelor. De obicei, tratamentul dureaza intre 3 si 7 zile, dar poate varia in functie de severitatea infectiei.

Este esential sa finalizati intregul curs de antibiotice prescris, chiar daca simptomele dispar inainte de terminarea tratamentului. Intreruperea prematura a tratamentului poate permite bacteriilor sa supravietuiasca si sa dezvolte rezistenta la antibiotice.

Daca aveti orice intrebari sau ingrijorari legate de administrarea antibioticelor, este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Frequently Asked Questions (FAQs)

1. Cat timp dureaza pana cand antibioticele incep sa-si faca efectul?

Raspuns: Timpul necesar pentru ca antibioticele sa-si faca efectul poate varia in functie de tipul infectiei si de antibioticul prescris. Cu toate acestea, de obicei, simptomele incep sa se amelioreze dupa cateva zile de tratament.

2. Ce se intampla daca nu iau antibioticul conform indicatiilor?

Raspuns: Daca nu luati antibioticul conform indicatiilor medicului, bacteriile pot supravietui si se poate dezvolta rezistenta la tratament. De asemenea, simptomele infectiei pot persista sau se pot inrautati.

Vezi și:  Cele mai periculoase droguri: un ghid detaliat

3. Pot sa imi iau antibiotice fara prescriptie medicala?

Raspuns: Nu este recomandat sa luati antibiotice fara prescriptie medicala. Doar medicul poate stabili ce antibiotic este potrivit pentru infectia urinara si poate evalua daca aveti alte afectiuni care ar putea afecta tratamentul.

4. Pot folosi antibioticele ramase de la o alta infectie?

Raspuns: Nu este recomandat sa utilizati antibiotice ramase de la alte infectii sau sa dati altcuiva antibioticele prescrise pentru dumneavoastra. Fiecare infectie necesita un antibiotic specific, iar dozele si durata tratamentului pot varia. Utilizarea antibioticelor incorecte poate duce la eficacitate redusa a tratamentului sau la aparitia efectelor secundare.

5. Pot preveni infectiile urinare prin modificarea alimentatiei?

Raspuns: Unele schimbari ale dietei pot ajuta la reducerea riscului de infectii urinare, cum ar fi consumul adecvat de lichide si mentinerea unei igiene corespunzatoare. Cu toate acestea, este important sa consultati medicul pentru a primi recomandari specifice in functie de situatia dumneavoastra.

Archiwum: iunie 2023
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: