Ce este tensiunea arterială

Tensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de presiune arterială, este un indicator esențial al stării de sănătate a sistemului cardiovascular.
Ce este tensiunea arterială

Tensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de presiune arterială, este un indicator esențial al stării de sănătate a sistemului cardiovascular. Această măsură reflectă forța cu care sângele este pompat de către inimă în artere și vene, furnizând oxigen și nutrienți esențiali organismului. Comprenderarea tensiunii arteriale este crucială, deoarece fluctuațiile acesteia pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale.

De ce este importanta tensiunea arterială?

Tensiunea arterială este importantă deoarece furnizează informații despre modul în care inima și vasele de sânge funcționează. O tensiune arterială sănătoasă asigură un flux de sânge corespunzător către organe și țesuturi, iar fluctuațiile sale pot indica probleme de sănătate. Presiunea arterială este, de asemenea, un factor de risc pentru afecțiuni cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și bolile de inimă.

Cum se măsoară tensiunea arterială?

Tensiunea arterială este măsurată în milimetri de mercur (mmHg) și este exprimată sub formă a două cifre: sistolică și diastolică. Cifra sistolică reprezintă presiunea maximă din artere în timpul contracției inimii, în timp ce cifra diastolică indică presiunea minimă dintre contracții. Măsurarea se face cu un tensiometru și se exprimă sub forma fracției, de exemplu, 120/80 mmHg, unde 120 este tensiunea arterială sistolică, iar 80 este tensiunea arterială diastolică.

Vezi și:  De ce sangereaza gingiile

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Valorile normale ale tensiunii arteriale variază în funcție de vârstă, sex și alți factori individuali. În general, o tensiune arterială sănătoasă este considerată a fi în jur de 120/80 mmHg. Cu toate acestea, valorile pot varia și este important să discutați cu un medic pentru a determina care sunt valorile ideale pentru dumneavoastră.

Factori care influentează tensiunea arterială

Tensiunea arterială poate fi influențată de o serie de factori, printre care:

 • Alimentația și dieta
 • Nivelul de activitate fizică
 • Ereditatea
 • Stresul
 • Consumul de alcool și tutun
 • Medicamentele

Consecințele tensiunii arteriale ridicate

Hipertensiunea arterială, sau tensiunea arterială ridicată, poate duce la complicații grave de sănătate, cum ar fi:

 • Boala cardiovasculară
 • Accident vascular cerebral
 • Boala renală
 • Probleme de vedere
 • Probleme cognitive

Prevenirea și controlul tensiunii arteriale ridicate

Pentru a preveni sau controla hipertensiunea arterială, este important să adoptați un stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și evitarea obiceiurilor nesănătoase. Medicamentele pot fi, de asemenea, prescrise de către medic pentru a controla tensiunea arterială în cazuri mai severe.

Ce înseamnă tensiunea arterială sistolică și diastolică?

Tensiunea arterială sistolică reprezintă presiunea maximă din artere în timpul contracției inimii, în timp ce tensiunea arterială diastolică indică presiunea minimă dintre contracții.

Care sunt valorile normale ale tensiunii arteriale?

Valorile normale ale tensiunii arteriale variază în funcție de vârstă și alți factori individuali, dar în general, se consideră sănătoase valorile în jur de 120/80 mmHg.

Cum pot să-mi mențin tensiunea arterială în limite sănătoase?

Pentru a menține tensiunea arterială în limite sănătoase, adoptați un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și evitarea consumului excesiv de alcool și tutun.

Vezi și:  Ce înseamnă glicemia 128

De ce este important să monitorizez tensiunea arterială?

Monitorizarea tensiunii arteriale vă ajută să vă mențineți sănătatea cardiovasculară și să preveniți complicații grave, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile de inimă.

Archiwum: ianuarie 2024
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: