Edemul în entorsa de gleznă

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai comune leziuni ale membrelor inferioare întâlnite în practica medicală.

Entorsa de gleznă este una dintre cele mai comune leziuni ale membrelor inferioare întâlnite în practica medicală. Această afecțiune apare atunci când ligamentele care stabilizează articulația gleznei sunt supuse unei forțe excesive, determinând întinderea sau chiar ruptura acestora. Printre simptomele caracteristice ale unei entorse de gleznă se numără durerea, umflarea și limitarea mișcării. Edemul este unul dintre semnele evidente care apar în entorsa de gleznă și joacă un rol important în diagnosticul și managementul acestei afecțiuni.

Cauzele edemului în entorsa de gleznă

Edemul în entorsa de gleznă este rezultatul acumulării de lichid în țesuturile din jurul articulației afectate. Acest proces inflamator apare ca răspuns la leziunea ligamentelor și are ca scop protejarea și vindecarea țesuturilor afectate. Printre cauzele care pot determina apariția edemului în entorsa de gleznă se numără:

 • Forța traumatică aplicată asupra articulației gleznei
 • Ruptura sau întinderea ligamentelor
 • Inflamația țesuturilor din jurul articulației
 • Reacția inflamatorie a organismului

Simptomele edemului în entorsa de gleznă

Edemul în entorsa de gleznă se manifestă prin umflarea vizibilă a articulației afectate, însoțită de durere și sensibilitate la atingere. Persoana afectată poate observa o creștere în dimensiunea gleznei și dificultate în efectuarea mișcărilor normale. Alte simptome asociate includ:

 • Roșeață și căldură locală
 • Dificultate în susținerea greutății pe piciorul afectat
 • Rigiditate și limitare în flexia sau extensia gleznei
Vezi și:  Edem Pulmonar Acut

Tratamentul edemului în entorsa de gleznă

Managementul edemului în entorsa de gleznă urmărește reducerea inflamației și ameliorarea simptomelor asociate pentru a facilita vindecarea și recuperarea completă a articulației. Tratamentul poate include:

 • Odihnă și limitarea activităților care pun presiune pe gleznă
 • Aplicarea gheții pentru a reduce umflarea și durerea
 • Compresia articulației cu bandaje elastice pentru a controla edemul
 • Elevarea piciorului afectat pentru a favoriza drenajul limfatic
 • Administrarea de antiinflamatoare non-steroidiene pentru a reduce inflamația
 • Fizioterapie pentru restabilirea mobilității și forței musculare

Prevenirea recurenței edemului în entorsa de gleznă

Pentru a preveni recurența edemului în entorsa de gleznă, este important să acordați atenție igienei și sănătății articulației. Urmați aceste recomandări pentru a reduce riscul de leziuni repetate:

 • Efectuați exerciții de întărire și echilibrare a musculaturii piciorului
 • Purtarea încălțămintei adecvate și a echipamentului de protecție în activitățile sportive
 • Evitați supraantrenamentul și suprasolicitarea articulației gleznei
 • Încălzirea adecvată înainte de activitatea fizică intensă

În concluzie, edemul în entorsa de gleznă reprezintă un aspect important al acestei leziuni și necesită o abordare adecvată pentru a facilita recuperarea completă a articulației afectate. Prin respectarea recomandărilor medicale și adoptarea măsurilor preventive, este posibil să se reducă riscul de complicații și recurențe în viitor.

Întrebări frecvente

Cum se manifestă edemul în entorsa de gleznă?

Edemul în entorsa de gleznă se manifestă prin umflarea vizibilă a articulației afectate, însoțită de durere și sensibilitate la atingere. Persoana afectată poate observa o creștere în dimensiunea gleznei și dificultate în efectuarea mișcărilor normale.

Care sunt metodele de tratament pentru edemul în entorsa de gleznă?

Tratamentul poate include odihnă, aplicarea gheții pentru a reduce umflarea și durerea, compresia articulației cu bandaje elastice pentru a controla edemul, elevarea piciorului afectat pentru a favoriza drenajul limfatic, administrarea de antiinflamatoare non-steroidiene pentru a reduce inflamația și fizioterapie pentru restabilirea mobilității și forței musculare.

Vezi și:  Edemul Pulmonar: Șansele de Supraviețuire

Cum se poate preveni recurența edemului în entorsa de gleznă?

Pentru a preveni recurența, este important să acordați atenție igienei și sănătății articulației, să efectuați exerciții de întărire și echilibrare a musculaturii piciorului, să purtați încălțămintea adecvată și echipamentul de protecție în activitățile sportive, să evitați supraantrenamentul și suprasolicitarea articulației gleznei și să faceți încălzire adecvată înainte de activitatea fizică intensă.

Archiwum: noiembrie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: