Guta – Boala Reumatică a Regilor

Guta, cunoscută și sub denumirea de artrită gutoasă, este o afecțiune reumatică care afectează articulațiile și apare ca urmare a ...

Guta, cunoscută și sub denumirea de artrită gutoasă, este o afecțiune reumatică care afectează articulațiile și apare ca urmare a acumulării de cristale de acid uric în organism. Această boală este adesea asociată cu excesul de consum de alimente bogate în purine, precum carnea roșie, fructele de mare și băuturile alcoolice, iar istoricul său include asocierea cu stilurile de viață luxoase și bogăția.

Simptome și Diagnostic

Principalele simptome ale gutei includ durerea intensă, umflarea și roșeața articulațiilor, în special la nivelul degetului mare de la picior. Aceste simptome pot apărea brusc și pot persista timp de câteva zile sau săptămâni. Diagnosticul se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și teste de laborator care pot evidenția nivelurile crescute de acid uric în sânge sau cristalele de acid uric în lichidul sinovial al articulațiilor afectate.

Tratament și Management

Tratamentul gutei vizează ameliorarea simptomelor acute, reducerea inflamației și prevenirea recurențelor. Acestea pot include administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), corticosteroizi sau medicamente care reduc nivelul de acid uric din organism, precum allopurinolul sau colchicina. În plus, adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, evitarea consumului excesiv de alcool și menținerea unei greutăți sănătoase, poate contribui la managementul gutei.

Complicații și Prognoză

În cazul în care nu este tratată corespunzător, guta poate duce la complicații grave, cum ar fi formarea de tofi gutoși (depuneri de cristale de acid uric în țesuturi moi), leziuni articulare permanente și afectarea rinichilor. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat și gestionarea factorilor de risc, prognosticul pentru persoanele cu guta este în general bun.

Vezi și:  Simptome reumatism la inima

Prevenție

Prevenirea gutei implică adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, limitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți sănătoase și evitarea expunerii la factorii care pot declanșa crizele gutei, cum ar fi consumul excesiv de alimente bogate în purine sau stresul.

Guta, cunoscută ca fiind „boala reumatică a regilor”, este o afecțiune care poate provoca dureri intense și disconfort. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat și gestionarea factorilor de risc, este posibil să se controleze simptomele și să se prevină recurențele. Adoptarea unui stil de viață sănătos și respectarea recomandărilor medicale sunt esențiale pentru gestionarea gutei și menținerea unei calități bune a vieții.

Întrebări frecvente

  • Care sunt principalele simptome ale gutei?
  • Cum se realizează diagnosticul pentru guta?
  • Care sunt opțiunile de tratament pentru această afecțiune?
  • Există complicații asociate cu guta?
  • Ce măsuri pot fi luate pentru prevenirea gutei?

Suportul alimentar în managementul gutei

Adoptarea unei diete echilibrate este esențială pentru gestionarea gutei. Limitarea consumului de alimente bogate în purine poate ajuta la reducerea nivelului de acid uric din organism. Mai jos este prezentat un tabel cu alimente recomandate și alimente de evitat în caz de guta:

Alimente recomandate Alimente de evitat
Legume cu frunze verzi Fructe de mare
Fructe proaspete Carnuri procesate
Alune și semințe Băuturi îndulcite cu zahăr
Produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi Alcool, în special bere și vin

Monitorizarea și gestionarea crizelor gutei

Este important ca persoanele diagnosticate cu guta să fie conștiente de semnele precoce ale unei crize gutoase iminente și să acționeze prompt pentru a gestiona această situație. Odată ce simptomele apar, administrarea rapidă a medicamentelor prescrise și odihna articulației afectate pot contribui la reducerea severității crizei.

Archiwum: iulie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: