hemangiom vertebral

Un hemangiom vertebral reprezintă o tumoare benignă care se dezvoltă pe corpul vertebral al coloanei vertebrale.

Un hemangiom vertebral reprezintă o tumoare benignă care se dezvoltă pe corpul vertebral al coloanei vertebrale. Această afecțiune poate afecta atât adulții, cât și copiii, deși este mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Hemangioamele vertebrale sunt, de obicei, asimptomatice și sunt adesea descoperite întâmplător în timpul investigațiilor imagistice realizate pentru alte afecțiuni.

Simptome

Hemangioamele vertebrale sunt adesea asimptomatice și pot rămâne nedetectate pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele pot provoca simptome precum:

 • Dureri de spate
 • Scădere în înălțime
 • Deformări ale coloanei vertebrale
 • Slăbiciune sau amorțeală în membrele inferioare
 • Dificultăți în controlul vezicii urinare sau intestinului

Dacă hemangiomul vertebral începe să apese pe nervii spinali sau pe măduva spinării, pot apărea simptome severe care necesită intervenție medicală urgentă.

Diagnostic

Diagnosticul hemangiomului vertebral implică de obicei o combinație de imagistică medicală și evaluare clinică. Metodele de diagnostic pot include:

 • Radiografii
 • Tomografie computerizată (CT)
 • Imagistică prin rezonanță magnetică (IRM)
 • Biopsie (în cazuri rare)

Tratament

Deși mulți pacienți cu hemangioame vertebrale nu necesită tratament specific, opțiunile terapeutice pot fi recomandate în cazurile în care tumora provoacă simptome sau complicări. Tratamentul poate include:

 • Terapie cu medicamente pentru controlul durerii
 • Terapie fizică pentru îmbunătățirea mobilității și a funcției
 • Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii sau stabilizarea coloanei vertebrale
 • Embolizarea, un procedeu minim invaziv în care se injectează material în arterele care alimentează tumora pentru a opri fluxul de sânge către aceasta

Decizia asupra tratamentului depinde de severitatea simptomelor, localizarea și dimensiunea tumorii, starea generală a pacientului și alte factori individuali.

Vezi și:  eco doppler carotidian si vertebral pret

Prognostic

Majoritatea hemangioamelor vertebrale sunt stabile și nu progresează. Cu toate acestea, în cazurile severe, acestea pot duce la complicații precum fracturi vertebrale sau compresie a măduvei spinării, care pot avea consecințe grave. Monitorizarea regulată și gestionarea simptomelor sunt importante pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura calitatea vieții pacientului.

Complicații potențiale

În unele cazuri, hemangioamele vertebrale pot duce la complicații serioase și potențial periculoase. Acestea pot include:

Complicație Descriere
Fracturi vertebrale Hemangioamele mari sau multiple pot slăbi structura osoasă a vertebrelor, crescând riscul de fracturi.
Compresie a măduvei spinării În unele cazuri, hemangioamele pot exercita presiune asupra măduvei spinării, cauzând disfuncție neurologică și dureri severe.
Probleme neurologice Presiunea exercitată de tumoare asupra nervilor spinali poate duce la diverse probleme neurologice, inclusiv paralizie parțială sau completă.

Întrebări frecvente

1. Care sunt principalele simptome ale unui hemangiom vertebral?

2. Ce metode sunt folosite pentru diagnosticul acestei afecțiuni?

3. Care sunt opțiunile de tratament pentru hemangioamele vertebrale?

4. Care sunt complicațiile potențiale ale hemangioamelor vertebrale?

5. Cum poate influența dimensiunea și localizarea tumorii decizia de tratament?

Archiwum: septembrie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: