Reumatism Articular Acut Simptome

Reumatismul articular acut (RAA) este o afecțiune inflamatorie care afectează în special articulațiile și care poate apărea la copii și ...

Reumatismul articular acut (RAA) este o afecțiune inflamatorie care afectează în special articulațiile și care poate apărea la copii și adolescenți, de obicei, după o infecție cu streptococ beta-hemolitic de grup A.

Simptome

Semnele și simptomele RAA pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai comune includ:

 • Dureri articulare severe, care pot afecta mai multe articulații, cum ar fi genunchii, gleznele, încheieturile și coatele;
 • Umflarea și sensibilitatea articulațiilor;
 • Febra;
 • Erupții cutanate în formă de inel, numite eritem marginat;
 • Mici depozite de cristale în articulații, care pot fi observate sub microscop;
 • Senzație generală de rău, oboseală și slăbiciune;
 • Probleme cu inima, cum ar fi bătăile neregulate sau inflamația pericardului.

Este important de remarcat că simptomele RAA pot apărea la câteva săptămâni după ce o persoană a avut o infecție streptococică, cum ar fi amigdalita streptococică sau scarlatina. Prin urmare, este crucial să se monitorizeze simptomele și să se caute îngrijire medicală imediată dacă acestea apar.

Diagnostic

Diagnosticul RAA se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și uneori teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge pentru a detecta prezența markerilor inflamatori și a infecției streptococice.

Deși nu există un test specific pentru RAA, medicii pot utiliza criteriile Jones pentru a ghida diagnosticul și tratamentul.

Tratament

Tratamentul RAA poate include:

 • Administrarea de antibiotice pentru a trata infecția streptococică;
 • Medicație antiinflamatoare pentru a reduce durerea și inflamația;
 • Administrarea de corticosteroizi în cazuri severe;
 • Odihnă și protecția articulațiilor afectate;
 • Monitorizarea atentă a inimii și a altor organe pentru complicații.

Este important ca tratamentul să fie început cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile pe termen lung, cum ar fi leziunile cardiace.

Vezi și:  Plasture reumatic

Prevenire

Pentru a preveni RAA, este esențial să se trateze prompt și adecvat infecțiile streptococice, precum și să se evite contactul cu persoanele bolnave și să se mențină igiena adecvată.

Reumatismul articular acut poate avea simptome variate, iar diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung. Este important să se acorde atenție simptomelor și să se caute îngrijire medicală imediată dacă există suspiciuni de RAA.

Întrebări frecvente

Aici sunt câteva întrebări frecvente legate de reumatismul articular acut:

Întrebare Răspuns
Care sunt cauzele RAA? RAA poate apărea după o infecție cu streptococ beta-hemolitic de grup A.
Care sunt simptomele comune ale RAA? Simptomele comune includ dureri articulare severe, febră, erupții cutanate și probleme cardiace.
Cum se diagnostichează RAA? Diagnosticul se bazează pe istoricul medical, examinarea fizică și uneori teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge.
Care este tratamentul pentru RAA? Tratamentul poate include administrarea de antibiotice, medicație antiinflamatoare și odihnă pentru protecția articulațiilor afectate.
Cum se poate preveni RAA? Pentru a preveni RAA, este important să se trateze prompt infecțiile streptococice și să se evite contactul cu persoanele bolnave.
Archiwum: martie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: