tendonul lui ahile rupt

Tendonul lui Ahile este cea mai puternică și mai mare structură din corpul uman, dar este, de asemenea, predispus la ...

Tendonul lui Ahile este cea mai puternică și mai mare structură din corpul uman, dar este, de asemenea, predispus la rupturi. O ruptură a tendonului lui Ahile poate avea consecințe semnificative asupra mobilității și calității vieții individului afectat.

Cați oameni sunt afectați de ruptura tendonului lui Ahile?

Rupturile de tendon Ahile sunt relativ comune și pot afecta o gamă largă de persoane, de la sportivi activi la persoane în vârstă. Este mai frecventă la bărbați decât la femei și poate apărea în special la persoanele care practică sporturi care implică schimbări bruște de direcție sau accelerări, cum ar fi fotbalul sau baschetul.

Cauzele rupturii tendonului lui Ahile

Ruptura tendonului lui Ahile poate fi rezultatul mai multor factori, inclusiv:

 • Activități sportive intense, în special cele care necesită o schimbare rapidă de direcție sau sărituri repetate;
 • Îmbătrânirea, deoarece tendonul devine mai fragil odată cu înaintarea în vârstă;
 • Dezechilibrele musculare sau slăbiciunea mușchilor gambelor;
 • Expunerea la traumatisme sau loviri directe în zona tendonului.

Sintomele și diagnosticul

Sintomele unei rupturi de tendon Ahile pot include o senzație puternică de lovitură sau pocnitură în spatele piciorului, durere intensă, umflare, dificultate în mișcare și dificultate în împingerea piciorului în jos sau ridicarea pe degetele de la picioare.

Pentru a diagnostica o ruptură de tendon Ahile, medicul poate efectua un examen fizic și poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi ultrasunetele sau rezonanța magnetică (RMN).

Vezi și:  Recuperare Ruptura Tendon Supraspinos

Tratamentul și recuperarea

Tratamentul unei rupturi de tendon Ahile poate varia în funcție de gravitatea leziunii, vârsta și starea generală de sănătate a individului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Imobilizarea cu o atelă sau gips;
 • Terapie fizică pentru a restabili forța și flexibilitatea;
 • Chirurgie pentru a repara tendonul rupt, mai ales în cazurile severe sau în cazul sportivilor de performanță care doresc să revină la nivelul anterior de activitate.

Recuperarea după o ruptură de tendon Ahile poate fi un proces îndelungat și necesită răbdare și angajament. Este important să urmați îndrumările medicului și să nu grăbiți întoarcerea la activitatea fizică intensă pentru a preveni recidivele.

Prevenirea rupturii tendonului lui Ahile

Pentru a reduce riscul de ruptură a tendonului lui Ahile, este recomandat să:

 • Încălziți-vă corect înainte de activitatea fizică intensă;
 • Lucrați la întărirea mușchilor gambelor prin exerciții de fortificare;
 • Purtarea echipamentului de protecție adecvat în timpul activităților sportive;
 • Evitați supraantrenarea și creșterea treptată a intensității exercițiilor fizice.

Ruptura tendonului lui Ahile poate fi o leziune gravă care necesită tratament adecvat și o perioadă de recuperare îndelungată. Cu toate acestea, cu îngrijirea adecvată și respectarea indicațiilor medicului, mulți oameni se pot recupera complet și pot reveni la activitățile lor obișnuite.

Complicații posibile

Complicațiile asociate cu o ruptură de tendon Ahile pot include:

 • Dezvoltarea unei infecții în zona leziunii;
 • Formarea de aderențe în jurul tendonului;
 • Dezvoltarea unei deformări a piciorului sau a tendonului;
 • Îngroșarea sau întărirea tendonului după vindecare;
 • Rata crescută de recurență a leziunii la persoanele care revin la activitatea fizică prea rapid sau fără supraveghere medicală adecvată.

Întrebări frecvente

Întrebare Răspuns
Cum se poate preveni ruptura tendonului lui Ahile? Prevenirea rupturii tendonului lui Ahile poate fi realizată prin încălzirea adecvată înainte de activitatea fizică, întărirea mușchilor gambelor și evitarea supraantrenării.
Cât de comună este ruptura tendonului lui Ahile? Ruptura tendonului lui Ahile este relativ comună, afectând o gamă largă de persoane, cu o prevalență mai mare la bărbați și la cei care practică sporturi cu schimbări bruște de direcție sau accelerări.
Care sunt opțiunile de tratament pentru ruptura tendonului lui Ahile? Opțiunile de tratament pot include imobilizarea cu o atelă sau gips, terapie fizică și, în unele cazuri, intervenție chirurgicală pentru reparația tendonului rupt.
Archiwum: aprilie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: