Tipuri de micoze

Infecțiile fungice, cunoscute și sub numele de micoze, sunt cauzate de diverse tipuri de ciuperci care pot afecta pielea, unghiile, ...

Infecțiile fungice, cunoscute și sub numele de micoze, sunt cauzate de diverse tipuri de ciuperci care pot afecta pielea, unghiile, scalpul sau alte zone ale corpului. Aceste infecții pot fi neplăcute și uneori pot fi greu de tratat, dar este important să înțelegem diferitele tipuri de micoze pentru a le putea recunoaște și trata în mod corespunzător.

Micoze superficiale

Micozele superficiale afectează straturile exterioare ale pielii, părului sau unghiilor și sunt cel mai adesea cauzate de ciuperci dermatofite. Printre cele mai comune tipuri de micoze superficiale se numără:

 • Tinea corporis (de exemplu, “inelul de vierme”)
 • Tinea pedis (piciorul de atlet)
 • Tinea cruris (micoza inghinală)
 • Tinea capitis (micoza scalpului)
 • Tinea unguium (onicomicoza sau micoza unghiei)

Micoze cutanate

Aceste micoze afectează pielea și pot provoca simptome precum mâncărime, roșeață și descuamare. Ele pot apărea oriunde pe corp și sunt cauzate de diferite tipuri de ciuperci. Printre cele mai comune micoze cutanate se numără:

 • Candidoza cutanată (cauzată de Candida albicans)
 • Pityriasis versicolor (cauzată de Malassezia)
 • Blastomicoza cutanată (cauzată de Blastomyces dermatitidis)
 • Coccidioidomicoza cutanată (cauzată de Coccidioides immitis)

Micoze subcutanate

Aceste infecții fungice afectează straturile mai profunde ale pielii, țesutul subcutanat și pot fi cauzate de ciuperci care pătrund în organism prin leziuni minore. Micozele subcutanate sunt mai rare și pot necesita tratament medical specializat. Printre exemplele de micoze subcutanate se numără:

 • Sporotricoză (cauzată de Sporothrix schenckii)
 • Actinomicoză (cauzată de diferite bacterii, inclusiv Actinomyces)
 • Rinofitoza subcutanată (cauzată de Rhinocladiella)
Vezi și:  Micoza Unghiei Tratament Naturist

Micoze sistemice

Aceste micoze sunt cele mai grave și pot afecta întregul organism, inclusiv organele interne. Ele sunt adesea cauzate de ciuperci care intră în corp prin inhalare sau consum. Micozele sistemice pot fi fatale și necesită adesea tratament medical intensiv. Printre micozele sistemice se numără:

 • Criptococoza (cauzată de Cryptococcus neoformans)
 • Aspergiloza (cauzată de Aspergillus)
 • Coccidioidomicoză (cauzată de Coccidioides immitis sau Coccidioides posadasii)
 • Histoplasmoza (cauzată de Histoplasma capsulatum)

Este important să consultăm un medic atunci când avem suspiciuni de micoză, deoarece diagnosticul corect și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru vindecare și prevenirea complicațiilor. În plus, măsuri preventive, cum ar fi igiena riguroasă și evitarea contactului cu zonele contaminate, pot ajuta la prevenirea infecțiilor fungice.

Întrebări frecvente

Care sunt simptomele comune ale micozelor?

Simptomele comune ale micozelor includ mâncărime, roșeață, descuamare, și în unele cazuri, apariția unor zone afectate circular sau pete de decolorare pe piele.

Cum se poate preveni infectarea cu micoze?

Pentru a preveni infectarea cu micoze, este recomandat să se practice o igienă riguroasă, să se evite împărtășirea obiectelor personale și să se evite contactul cu zonele contaminate, precum dușuri publice sau bazine de înot.

Cât de grave pot fi micozele sistemice?

Micozele sistemice pot fi foarte grave și pot pune viața în pericol, deoarece afectează întregul organism și pot duce la complicații serioase, cum ar fi afectarea organelor interne și septicemia.

Ciupercă cauzatoare Tip de micoză Simptome
Candida albicans Candidoza cutanată Mâncărime, roșeață, erupții cutanate
Malassezia Pityriasis versicolor Pete decolorate pe piele
Blastomyces dermatitidis Blastomicoza cutanată Leziuni cutanate, ulcerații
Archiwum: decembrie 2022
Photo of author

Slavi Popescu

Slavi este un redactor pasionat de nutriție și diete sănătoase. Cu o vastă cunoaștere în domeniul alimentației echilibrate, Slavi oferă cititorilor noștri informații valoroase despre beneficiile unei alimentații sănătoase și sfaturi practice pentru a-și îmbunătăți stilul de viață prin alegeri alimentare adecvate.

Lasă un comentariu

Popularne wpisy: